pvda rood zwart201 62kopie

Kamervragen PvdA over renovatie Smitsveen en De Engh.

image2Tweede Kamerlid Jacques Monasch heeft in een door de PvdA Soest georganiseerde bijeenkomst op woensdagavond 11 juni aangekondigd dat hij vragen gaat stellen aan minister Blok van Volkshuisvesting over de gang van zaken bij de renovatie van de huurwoningen van Portaal in Smitsveen en op de Engh.
Monasch gaf aan geschrokken en onder de indruk te zijn van de informatie die de bewoners op deze avond gaven. Hun boosheid en verontwaardiging was enorm. De verontwaardiging werd kracht bijgezet door een schokkende fotopresentatie van een buurtbewoner waarin alle zaken die niet goed gaan tijdens de renovatie goed naar voren kwamen. Monasch is na afloop van de bijeenkomst, waar meer dan 200 bewoners waren, zelf ook nog poolshoogte gaan nemen. Hij vindt de situatie zo ernstig dat hij de minister gaat vragen om binnen een week antwoord te geven op zijn vragen.
Tijdens een door de PvdA Soest georganiseerde bijeenkomst voor bewoners van de huurwoningen van Portaal, die momenteel gerenoveerd worden, is de woningcorporatie erg geschrokken van de vele reacties, vragen en opmerkingen.
De zaal van de Desmond Tutu Centrum was afgelopen woensdagavond te klein voor de ruim 200 bewoners die daar naar toe gekomen waren om hun ongenoegen te uiten over de gang van zaken rond de renovatie van hun woningen. Tientallen mensen stonden op de gang of gingen maar naar huis omdat ze de zaal niet meer in konden.
Osman Suna, fractievoorzitter van de PvdA, opende de bijeenkomst, die voorgezeten werd door Peter Plokker, oud-wethouder van Baarn.
Suna zei dat de PvdA zich genoodzaakt voelde omdat bewoners zich niet gehoord voelen en hun klachten worden gebagatelliseerd. De PvdA organiseerde de bijeenkomst om (h)erkenning van de klachten te krijgen en om zicht te krijgen op oplossingen. De zaal was te klein!
Volgende week zal de bewonerscommissie een petitie aanbieden aan Portaal, die nu al door honderden bewoners is ondertekend.
Deze week gaat de petitie bij de bewoners rond, waarin op 6 belangrijke punten een verzoek bij Portaal wordt neergelegd. Daaronder zijn o.a. : financiële compensatie, meer en kwalitatief betere wisselwoningen, het houden aan de afspraak om binnen twee weken daadwerkelijk op te leveren en schadevergoeding voor de schade die door de bouwbedrijven wordt aangericht.
Ook de aanwezige vertegenwoordigers van Portaal en de betrokken aannemers gaven uiteindelijk toe dat er iets aan deze problemen gedaan moet worden. Om dat in goede banen te leiden heeft de PvdA een bewonerscommissie ingesteld, die de gesprekken met Portaal gaat voeren.
Het doel van de avond is daarmee bereikt; of het echt tot succes leidt zal de komende weken moeten blijken. De bewonerscommissie zal de vinger nauw aan de pols houden en komt aanstaande maandag al bij elkaar.