pvda rood zwart201 62kopie

Vragen over het faillissement van TSN Thuiszorg.

PvdA fractie logoGeacht college,
Vorige week heeft u de raad via een mail van wethouder van der Torre geïnformeerd over het faillissement van TSN Thuiszorg en de gevolgen daarvan.
Hieruit blijkt, dat uw college voor een oplossing heeft gekozen, die veel minder positief is, dan andere gemeenten de klanten en werknemers van TSN aanbieden.Dit is niet in de lijn met uw beantwoording op de schriftelijke vragen, die wij als PvdA fractie in december hadden gesteld. Op 18 december 2015 (zie de bijlage hier) geeft u als antwoord dat de continuïteit van zorg en werk gewaarborgd kan worden, omdat er mantelovereenkomsten zijn met de andere aanbieders in Soest.
De oplossing, die nu in de mail van de wethouder wordt aangegeven kan leiden tot een breuk in de relatie tussen cliënt en zorgverlener en kan leiden tot baanverlies en slechtere arbeidsvoorwaarden voor medewerkers van TSN. Immers, zij krijgen slechts de mogelijkheid om te solliciteren, tegen de voorwaarden van de nieuwe zorgorganisatie. De mogelijkheid om te solliciteren is geen baangarantie en de arbeidsvoorwaarden, waaronder salaris en duur dienstverband, hoeven niet overgenomen te worden. De kans is dan groot, dat als ze al door de sollicitatie procedure komen, ze bij de eerst volgende bezuiniging als eerste ontslagen worden.
Bij een aantal andere gemeenten is dat anders opgelost, dat blijkt uit de berichtgeving van afgelopen dagen in de diverse media, zoals de links onderaan deze brief laten zien.
Het is voor ons niet duidelijk waarom de cliënten niet dezelfde hulpverlener kunnen houden door dat als voorwaarde af te spreken met de drie andere aanbieders. En tevens als voorwaarde te stellen, dat medewerkers dezelfde arbeidsvoorwaarden houden, die ze bij TSN hadden.
Daarmee behouden ze werkgelegenheid en blijven de cliënten verbonden aan de hulpverleners waar zij aan gewend zijn.Als PvdA fractie willen wij u daarom de volgende vragen voorleggen:
1. Wat is in deze mantelovereenkomsten aan relevante punten opgenomen?
2. Waarom heeft de gemeente de kans niet benut om te regelen dat medewerkers 1 op 1 (medewerker volgt cliënt) worden overgenomen door de nieuwe zorgaanbieder, met behoud van hun arbeidsvoorwaarden, zoals salaris, contractduur?
3. Is het mogelijk om dit alsnog op te leggen?
4. Op welke wijze kunt u de continuïteit van de relatie met de hulpverleners voor cliënten waarborgen?
5. Op welke wijze kunt u de continuïteit van werk voor de medewerkers van TSN waarborgen?
6. Zijn er nog andere punten, waarop uw college de continuïteit van de thuiszorg in Soest voor cliënten van de thuiszorg van TSN kunt garanderen?

Namens de PvdA fractie,
Osman Suna
Fractievoorzitter

Links van berichten in de media:
http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/106136/TSN-Emmen-overgenomen-door-AtHome-First
http://www.skipr.nl/actueel/id25615-bronckhorst-laat-buurtzorg-links-liggen.html
http://www.skipr.nl/actueel/id25601-utrecht-gaat-niet-in-zee-met-buurtzorg.html